МОНСТРУМ ПАША


Потурчени Србин беглер-бег Јашар паша, за време свог пашовања или разбојништва, утаманио је 49 чистих србских села на Косову, а на место њихових згаришта довео потурице и Арнауте. Ових 49 села Јашар је утаманио, а још 70 села је поробио, опљачкао, осиромашио и скоро сасвим затро. Овај исти зликовац, за неколико недеља је посекао 13.800 Срба, само зато, што се кнежевина Србија ослободила.

Ако је једна тричава потурица била у стању, да пред очима Европе и света уништи 119 села шта онда остаје за Османлије и султане? Ето због чега су толики Арбанаси у Старој Србији, а не због исељавања потомака србских властеоских породица под Чарнојевићем.

Овај одљуд и нечовек, разорио је 48 цркава, које су још служиле у његово доба, а калуђере набио на коље. Јашир паша је утаманио Орлатски манастир, а кажу да је био већи, старији, знатнији и лепши од Високих Дечана. Прекрасни Орлатски манастир је коначно разорен 1845. године од стране орлатских потурица, који су од њега подигле себи џамију.

Кажу још, да је овај манастир више пута пустео и оживљавао. Њега је опљачкао Бајазит, одмах по Косовској битки, Мехмед паша по прегашењу Србије, а Татар-паша са својим Татарима, кад Арсеније побеже из овог краја. Седамдесетих година 19 столетја, имала је Горња и Доња Дреница с Орлатом, у 40 села 789 кућа Арнаута или потурица. Од тога 431 кућа је знала понешто шиптарски, а 358 кућа бивших Срба знала је мање или више арбанашки.

Све до Јашар паше, овај манастир је преживљавао дане с последњим калуђерима, јоје је Јашар набио на коље. Овај зликовац је до темеља разрушио развалине Самодреже цркве, која је добила име по реци Самодрежи, која протиче испод литице на којој је била црква. Одмах по Косовској битки, Бајазит је разорио Самодрежу цркву, стога што је Лазар у њој причестио своју војску. Јашар паша је на месту Самодреже направио воденицу, а тамо где је био олтар ставио је воденични камен.

Он је почео и Грачаницу да руши, скидајући јој најпре кров од олова и подпаљујући је барутом. Али, воља Божја и Богородице учине да му мајстор падне с крова, те је одустао од овог богомрског дела.

У Грачаничкој хрисовуљи, кладенац краља Милутина зове се "жупан студенац". Јађар је хтео и ову србску светињу да утамани и доведе воду у Приштину. Али, кад је сав посао завршио с каналима и чесмама, вода на ђупанцу засуши на свим лулама. Докле год није отрован у Цариграду, била је пресахла савршено ова вода, а кад је он убијен опет потекла.

приредио С. Филиповић, из књиге путописа М. Милојевића

Коментари