ПОРУКА СЛАВНИХ


Већину људи, без навике да раде на себи, присутност успешних инеуобичајених појединаца, подсети где би могли да буду али и где тренутно јесу, што може бити, ужасавајуће искуство. Ономе што је иначе “светлост на крају тунела”, тада се додају тамне нијансе не би ли и она постала тамна.
То је психолошки одговор на питање, зашто се успешни људи без поштовања оспоравају, или им се оно искаже тек после њихове смрти.Можда зато народна мудрост назива глупост „даром природе“, јер све људе своди на „потрошаче“ и „произвођаче“. Свако, ко се барем мало разуме у маркетинг, зна како се тај потрошачки „дар“ претвара у профит. За потребу трговине, политике и власти, дозволили смо да реч “објективно”изгледа као “пакост природе”, која омета савременог човека да се унизи без гриже савести. Подстакнут да говори оно што не разуме, њему свепостаје могуће!
Када се негира људска суштина једино се постиже, да оно што је природно постане непредвидиво и чудно. У супротном, снага суштине ће водити наше биће кроз фазу развоја, током које се учи како располагатисопственим знањем, и самоконтролом достићи хармонију.
Потребно је разумети ту дубоку везу међу свим бићима. У супротном људи ће лутати закривљеним путањама сопственог ума, тумачећи природу према нахођењу или неком “информативном пољу” које је подржано глупошћу.Образац “три пута поновљене лажи”, је примамљив јер ствара достижну „истину“ без муке и труда. Старим знањима или делу талентованог аутора, већ према потреби, довољно је променити име, расу, народност и све је решено, за онога коме не смета унижење пред собом. Има много “нових” књига које и данас читамо, али и „нових открића“, народа, речи, језика или појава којима је само по неко слово промењено. Мењање праве историје, може довести у везу са  начелом у коме се каже: када народу одузмеш историју, за сто година добијеш стоку. Коме је уместо народа потребна стока, нека остане само питање.
Прошлост човечанства о којој се данас говори, базирана је на том принципу. И када мудри такав поступак назову „завера“, они „други“ додају реч „теорија“ где уз довољан број подсмешљивих коментара и нешто новца све реше. То је директна последица непоштовања првог закона бића: Упознај самог себе. Када се појединац оглуши о њега, постане „глув“ на глас своје интуиције, која уму шаље сигнал „суштинска грешка“. Дакле, то је одговорност појединца, коју ће он често крити иза колективне.
Историја је пуна примера у којима вође и владе користе слабост јединке када им је потребан довољан број истомишљеника, скривајући истину током спровођења неке од лажних идеологија. Идеологијом се контролишу масе али и пљују људи који стреме уздизању свога бића доприносећи друштву на свој јединствен и оригинални начин. Такви одударају одциљева оних који су болесни од власти. Зато власт фабрикује “негативнуселекцију” као противмеру.
Схватајући ове принципе, Тесла је људску историју свео на две речи: крв и злато. По њему човек за сада једино разуме да крв тече и злато сија. Насупрот томе, величина ума која разуме звездани закон, речима “народност”, “крв” и “братство” не придаје толики значај, као они који крију своју тамну страну иза лажних титула, диплома и пасоша. За такве, мудри су само обичне будале све док нису у ситуацији да зараде на њиховом делу.
Ум, усклађен са природом, разликује знање од разумевања на основу нечијег деловања. Зато он све ставља на проверу. Појединац обдарен таквим умом има сталну жељу да помогне неуком како би савладаовештину сопственог развоја. Када неук и погреши у покушају, мудар га неомаловажава, већ га подстиче кроз игру. Остаје нејасно, зашто таква дела увек бивају кажњена.
И поред тога, прошлост нам је богата људима који су разумели закон звезда. Тесла је покушао, да укаже на то, називајући громове именима својих драгих предака и великана који су задужили човечанство. А та имена, потичу из свих народа и раса. То је аргумент који говори за себе, као и порука славних да савршени изуми и открића, представљају путоказе човечанству којим правцима да се уздигну на виши ниво. Такве идеје сујетни – на жалост – приписују филозофском идеализму или ихкористе као средство за стицање лажне надмоћи, кроз причу о томе ко је чији научник.
Да је то од значаја, онда би сви Срби били Тесле, Аласи, Његоши, а Немци попут Гетеа и Бизмарка. Уместо тога, корисније је разумети поруку да „сви људи све знају“, која јасно упућујући на јачање везе међу људима јер доноси истинску испуњеност сваког појединца. Промовисање мишљења оних, који разумеју само вредност новца и власти, стварају се паразити друштва. То је одговорност сваког народа.
Све појаве универзума, усклађене су својом природом где галактички закон поштују све галаксије, звездани закон устројава свако сунце, закон бића важи за свако биће а нарочито за човека. Свако дело, неусклађено суштином, никада неће донети корист починиоцу иако, у први мах, може тако изгледати. Овде није у питању некаква строгост, већ природа ствари где лопта може бити само лопта а коцка то што јесте.
Зато је скривена порука мудрих јасна: сви проналасци и открића само су делови старог и општег космичког знања које је склоњено од очију јавности. Да није тако, како би онда човек могао да открије оно што не постоји? Остаје питање шта ваља чинити? Размишљајући о томе Тесла се једном питао: Којим вином да напоји све жедне, па да им се срце развесели и да схвате да су богови? Томе се не треба чудити ако се зна да је “у вину истина”.
Шандор – инспирисан рођенданом Николе Тесле, великанима људске историје и обичним људима који стреме ка уздизању сопственог бића..

Коментари