СЕРПЕНТИН - камен промена и нових почетака - Предложио Душан Дрдански

 




Према легенди, Римљани су користили овај камен као заштиту против чаробњаштва и црне магије. У древним цивилизацијама, серпентин је сматран чуваром виталне енергије, као и заштитником душе од невидљивих сила.

Серпентин је полудраги кристал изузетно користан и свестран. Помаже емоционално чишћење, привлачи љубав и новац. Серпентин је камен заштите од уједа змије, отрова и змијског отрова.

Серпентин је минерал из групе филосиликата. Садржи магнезијум, гвожђе, силицијум, кисеоник, водоник. те донекле и никл. Серпентин се дели на три основне групе : Антигорит, Кризотил и  Лизардит.

Име му је 1564 године дао Георгиус Агригола по латинском називу „Serpens“ или змија.

Према легенди, Римљани су користили Серпентин камен као заштиту против чаробњаштва и црне магије. У древним цивилизацијама Серпентин кристал сматран је чуваром виталне енергије, као и заштитником душе од невидљивих сила.

Носио се као један од 12 каменоваа на грудима тзв. Хебрејских свештеника. Египатска богиња Удјат била је осликана као крилата кобра с круном, која избацује отров на било кога ко жели да науди фараону. Стари народи, који су живелии у области данашње Аустрије, још хиљаду година пре Христа, веровали су да Серпентин доноси срећу и да омогућава миран сан, као и да чини човека гостољубивим, веселим, телесно лепим и здравим...

Само неки од варијитета овог кристала користи се за израду накита. Кризотил се понајвише користи у грађевинској индустрији и путарству. С обзиром да Серпентин није довољно познат минерал на тржишту се често продаје као Жад-Јадеит. Град Бера у индијској провинцији Пенџаб, вековима је био познат по изради украсно-употребних предмета (посуда, мачева и бодежа) и драгуља од релативно чистог облика зеленог Серпентина (Бовенита) из Авганистана. Овај тип Серпентина назива се Санги-Јашма или „Лажни жад“.



Узорци Серпентина


Формула
: D2[Si2O5](OH)4 или nH2O – основна формула, Mg3(OH)4(Si3O5) – формула за Антигорит, Кризотил и Лизарит

Боја : зависи од подгрупе минерала, Антигорит-Бовенит је светлих боја (боја јабуке). Лизардит је беле, жућкасте или зелене боје.

Изглед : матан, масног опипа, зависно од подгрупе минерала

Тврдоћа : по Мохсовој лествици од 2,5 до 4.

Елемент :  Вода

Зверокруг: Близанци, Вага, Водењак, Стријелац

Основна чакра : срчана,  користи се на осталим чакрама у зависности од боје подгрупе минерала.

Серпентин - езотерична својства : Серпентин нас чврсто повезује с природом, он је енергетско уземљење и помаже у процесу буђења Кундалини енергије. Отвара канале који су везани за Кундалини енергију и ублажава потешкоће које су понекад повезане са кретањем кундалинија – змијске снаге. Серпентин емитује софистициране исцјељујуће вибрације и доводи до енергетског активирања целуларне регенерације, помаже у отварању срчане чакре и отклањању блокада. Балансира чакре.

Камен Серпентин дјелује релаксирајуће и отклања страх од промена. Због тога се назива камен промена и нових почетака. Појачава самоувереност и самопоуздање те нас учи да верујемо својој интуицији у ситуацијама где немате јасне информације или када вас други желе преварити. Врло је јак извор енергије који даје осећај заштите и емоционалне равнотеже. Полудраги камен Серпентин помаже нам да се медитативно и емоционално очистимо. Појачава медитативно стање. Носиоца камена ослобађа од летаргије.

Серпентин је камен заштите од уједа змије и змијског отрова. Уколико се носи као заштитна амајлија или талисман дјелује против свих отровних створења, појачава интуицију те нас упозорава и чува од разних опасности. Доноси мир и хармонију. Третира се као заштитник животне енергије и чувар душе од невидљивих опасних сила.

Због јаких вибрација и способности отклањања негативних енергија, поставља се као Фенг Шуи кристал у сваки угао куће, стана, канцеларије или ординације. У породични простор враћа мир и хармонију. Децу охрабрује да савладају страхове од инсеката, змија, паука, шкорпиона и гуштера. Он штити од злих језика и скандала. Сматра се да је добар камен за пословни успех и финансије. Привлачи љубав и новац.

- постоји веровање да светлозелени Серпентин има нежне вибрације које нас спајају с анђелима. Отвара визије из прошлих живота. Помаже нам да из прошлих живота схватимо направљене грешке како би лакше утврдили исправне темеље садашњег, новог живота. Пружа нам повећани осећај контроле над животом.

Серпентин - лековита дејства : минерал Серпентин се превентивно користи за лечење многих болести. Своју енергију усмерава у корен свих проблема или болести, чак и када се за њих не зна. Чисти отрове и штетне састојке из крви и тела, смањује умор и болести које узрокују недостатак енергије или слабости мишића, чува срце, штити од инфекције бубрега и плућа, елиминише паразитске инфекције. Умирује живце и ублажава уједе, убоде, егцеме и друге кожне проблеме. Балансира хормоне и промену расположења, енергетске поремећаје и имуни систем. Јача животну снагу и енергију. Активира обрамбени и хормонални састав. Код жена ублажава менструалне проблеме и грчеве. Овај минерал помаже још код главобоље, нестабилног крвног притиска, прехладе, пробавног система и дијабетеса. Појачава апсорпцију калцијума и магнезијума. Животињама помаже код кожних болести те је делотворан против бува и крпеља.

Напомена : Серпентин није фармацеутски лек.

Серпентин - чишћење : Серпентин се чисти један до два пута месечно, пет минута под млазом млаке воде и након тога се ставља у воду два сата.

Серпентин пуњење : кад се извади из воде, Серпентин се очисти сувом памучном крпом. После тога ставите га да се пуни преко ноћи у сувој посуди поред Горског кристала. Понајбоље за време јаке месечине. Ако пруге на њему промене боју онда га треба пунити чешће.


Коментари