Наука: Јесу ли научници открили додатне димензије?

 Извор: 


Смјештена у срцу Швајцарске, испод предивних пејзажа Женеве лежи Европска лабораторија за физику честица (ЦЕРН).

ЦЕРН је деценијама служио као глобални центар за разоткривање фундаменталних тајни свемира. Међутим, недавни сеизмички догађај уздрмао је научну заједницу и отворио задивљујућу енигму која је збунила чак и најбриљантније умове на Земљи.

Шта се могло догодити у подземним просторијама ЦЕРН-а што је збунило научнике? Да ли је ово позив научне револуције, нове епохе у људском разумевању или шапат из друге димензије? Овај необјашњиви догађај нас позива да дубоко истражимо непознато. Ова невероватна мистерија интригира научну заједницу у ЦЕРН-у, подстичући и нашу радозналост.

Рођење нове физике: Нешто чудно се дешава честицама

Велики хадронски сударач (ЛХЦ), који се налази у ЦЕРН-у, сматра се најистакнутијим сударачем честица на свету. У својој сржи, ЛХЦ се састоји од кружне подземне структуре која се протеже око 27 километара под земљом, на граници између Француске и Швајцарске у близини Женеве. У овом огромном уређају, субатомске честице путују брзином која се приближава брзини светлости. ЛХЦ служи као непроцењив алат за физичаре, омогућавајући рекреацију услова који су владали у тренуцима након Великог праска.

Током почетних фаза рада ЛХЦ-а, појавио се низ загонетних догађаја који су заинтригирали научнике. Детектори унутар ЛХЦ-а почели су да бележе неочекивано високу учесталост судара честица на одређеном енергетском прагу.

Ови аномални инциденти нису били у складу са очекивањима изведеним из успостављеног Стандардног модела физике честица, који је чврсто подупро наше разумевање субатомског света у последњих педесет година.

Серија експеримената познатих као "експерименти лепоте" има за циљ проучавање распада "лепотних" кваркова, врсте елементарне честице.

Резултати који су се појавили били су у супротности са предвиђањима стандардног модела физике, указујући на постојање нове физике изван нашег тренутног разумевања.

Поред тога, уочена су чудна својства неутрина (етеричне честице која има минималну интеракцију са материјом) у пројекту који је спроведен у ЦЕРН-у под називом Опера Осциллатион.

Истраживачи су открили неутрино за који се чинило да путује брже од светлости, што је у почетку било у супротности са Ајнштајновом теоријом релативности. Међутим, ова запажања су касније приписана техничком квару.

Велики хадронски сударач и откриће додатних димензија

Али ипак, ови налази су изазвали широку дебату и узбуђење међу научном заједницом због потенцијалних импликација, укључујући постојање додатних димензија. Експерименти изведени на Великом хадронском сударачу такође су открили Хигсов бозон са већом масом од очекиване.

Ова неочекивана маса Хигсовог бозона подстакла је теорије које сугеришу да би он могао бити резултат интеракције са честицама или пољима у вишим димензијама, што може бити доказ постојања димензија изван наше конвенционалне три просторне димензије.

Још једно интригантно запажање тиче се мистериозне природе гравитације. Иако је гравитација најпознатија сила, она је најслабија од основних сила универзума и остаје углавном необјашњена у области физике честица.

Неке теорије сугеришу да би слабост гравитације могла бити последица њене дифузије кроз више димензија, при чему су неке од ових димензија потенцијално доступне преко ЛХЦ-а.

Иако ови догађаји не нуде дефинитиван доказ постојања додатних димензија, они свакако оспоравају наше разумевање фундаменталне физике.

Ова запажања су довела до мистерија које стандардни модел физике не може да реши, померајући границе научног знања и отварајући врата могућности нових димензија.

Стога научници верују да би ови интригантни феномени могли да послуже као портал ка откривању до сада невидљивих димензија стварности, што је можда омогућио сударач великих честица у ЦЕРН-у. Судари честица су централни за истраживање спроведено у ЦЕРН-у.

Кроз судар честица на изузетно високим енергијама, научници покушавају да проникну у тајне универзума. У овим интензивним колизијама, постојање додатних димензија се потенцијално може открити према одређеним теоријским оквирима, као што је теорија струна.


Према овој теорији, универзум би могао имати више од три познате просторне димензије.

Судари настали на ЛХЦ-у могли би произвести довољно енергије да привремено отворе ове димензије, пружајући увид у њихово постојање.

Једна интригантна последица постојања додатних димензија је могућност појаве нових честица повезаних са њима. Ове хипотетичке честице се често називају Куса-Клеин модовима, и предвиђа се да би могле настати из квантизације ових других просторних димензија када се честице сударе при високим енергијама.

Вишак енергије од ових судара могао би довести до појаве ових честица, остављајући карактеристичне трагове на детекторима у ЦЕРН-у.

Поред тога, присуство додатних димензија може утицати на понашање познатих честица. На пример, ове честице би могле да прате путање које се протежу у ове скривене димензије, што резултира одсуством енергије или момента у посматраним догађајима судара.

Откриће такве енергије или момента који недостаје у одређеним експериментима на ЛХЦ-у подстакло је расправе о постојању додатних димензија.

Ова запажања сугеришу да честице које носе енергију или замах могу побећи у невидљиве димензије, наизглед кршећи законе енергије и импулса у нашем тродимензионалном свету.

Поред тога, проучавање процеса распадања честица може пружити вредан увид у потенцијално постојање додатних димензија. Процеси распада честица могу показати одступања од предвиђања стандардног модела због интеракције са честицама или пољима у овим другим димензијама.

Иако директни докази за додатне димензије остају неухватљиви у ЦЕРН-у, високоенергетски судари и накнадна мерења дају примамљиве наговештаје који се не могу у потпуности објаснити стандардним моделом.

Ови интригантни експериментални налази навели су научнике да верују да би откриће додатних димензија могло бити близу.

Одговори о правој природи нашег универзума могли би да се крију у ЦЕРН-у, јер тамо можда можемо да отворимо врата која воде у друге димензије.

Квантна запетљаност и додатне димензије

Квантна запетљаност је фасцинантан феномен у којем честице постају интимно повезане, без обзира колико су удаљене једна од друге.

То доводи у питање наше разумевање простора и времена. Научници у ЦЕРН-у спроводе експерименте како би истражили да ли би квантна запетљаност могла бити доказ постојања додатних димензија.

У срцу квантне испреплетености је идеја да једна честица тренутно утиче на другу, без обзира на њихову удаљеност.


Ово доводи у питање наше уобичајене идеје о узроку и последици и сугерише да информације могу путовати брже од светлости.

Експерименти у ЦЕРН-у укључују спајање честица заједно у лабораторији, а затим њихово раздвајање. Ово помаже да се испитају границе запетљаности и, ако превазиђе наше уобичајене три димензије, пружа увид у то како се запетљане честице понашају у различитим димензијама.

Манипулишући овим честицама, научници могу да проуче да ли се ова запетљаност протеже изван нашег 3Д света и открију скривене димензије.

Иако ови експерименти у ЦЕРН-у нису доказали постојање портала у другу димензију, они пружају драгоцен увид у фундаменталну природу стварности и њену повезаност са скривеним димензијама.

Истраживање како се квантна запетљаност и додатне димензије повезују проширују наше разумевање и могу довести до револуционарних открића која мењају начин на који видимо универзум. Научници се надају да би квантна запетљаност могла открити тајне тих скривених димензија.

Црне рупе и додатне димензије

Научници су одувек били фасцинирани идејом о малим црним рупама, названим „микро црне рупе“, и оним што оне могу значити за наше разумевање универзума.

Неке теорије као што је теорија струна сугеришу постојање додатних димензија које могу створити микро црне рупе на ЛХЦ-у, које су изузетно мале и брзо нестају због Хокинговог зрачења.

Проналажење ових неухватљивих микро црних рупа снажно би подржало идеју о додатним димензијама, али покреће дебате о њиховој безбедности.


Критичари су забринути да би ове микро црне рупе могле неконтролисано да расту и нашкоде Земљи, али заговорници теорије тврде да она спречава Хокингово зрачење.

Проучавање микро црних рупа омогућило би научницима да прошире своје знање о гравитацији и простор-времену. Њихово формирање и нестанак могли би помоћи да се испита како се гравитација понаша у додатним димензијама.

Обрасци честица које се формирају док нестају могли би открити детаље о тим додатним димензијама. Поред тога, микро црне рупе би могле оставити јединствене трагове на детекторима у ЦЕРН-у.

Начин на који се честице интегришу са црним рупама створио би карактеристичне обрасце енергије и импулса различите од оних које предвиђа стандардни модел.

Научници пажљиво анализирају ове обрасце како би открили знаке додатних димензија и формирање микро црних рупа. Међутим, важно је разумети да још увек нисмо пронашли дефинитивне доказе микро црних рупа или њихове улоге као портала у друге димензије.

Хигсов бозон и додатне димензије

Откриће Хигсовог бозона у ЦЕРН-у било је огроман успех. То је честица која даје масу другим честицама и попуњава празнину у стандардном моделу честица. Али не ради се само о маси. Ова "Божја честица" могла би се повезати са додатним димензијама.

Године 2012. Велики хадронски сударач открио је Хигсов бозон, истовремено потврђујући постојање Хигсовог поља.

Foto: McCauley, Thomas; Taylor, Lucas; for the CMS CollaborationCC BY-SA 3.0

Ова честица је кључна за разумевање грађевних блокова универзума, али може да садржи и тајне о додатним димензијама. Неке теорије сугеришу да би понашање Хигсовог бозона могло бити узроковано скривеним димензијама.

Ове интеракције могу променити својства Хигсовог бозона, као што су његова маса и начин распадања. Проучавајући Хигсов бозон, научници могу тражити разлике које би могле указати на додатне димензије.

На пример, те димензије могу утицати на његову масу. Поређење његове посматране масе са теоријским предвиђањима помаже у истраживању додатних димензија.

ЦЕРН проучава не само Хигсов бозон, већ и његове интеракције са другим честицама и пољима. Високоенергетски судари пружају начин да се истраже ефекти додатних димензија на Хигсов бозон.

Гравитација и додатне димензије

Гравитација је основа нашег универзума, а теорије о њој су кључне за истраживање додатних димензија.

Друге димензије би могле да промене начин на који гравитација утиче на честице, што значи да гравитација можда неће пратити стандардне законе физике када се честице приближавају другим димензијама.

Проучавајући ове гравитационе интеракције на малим растојањима, можемо открити знаке додатних димензија. Осим тога, црне рупе, објекти са изузетно јаким гравитационим пољима, могу да расветле додатне димензије.

Те димензије могу утицати на то како црне рупе емитују Хокингово зрачење.

Проучавање Хокинговог зрачења из црних рупа у ЦЕРН-у помаже да се разуме како гравитација функционише у додатним димензијама.

Иако кроз гравитационе опсервације нисмо пронашли дефинитивне доказе о постојању додатних димензија, истраживања у овој области пружају увид у могућност њиховог постојања и како би оне могле утицати на наш универзум.

ЦЕРН је узбудљиво место за истраживање додатних димензија и њиховог утицаја на универзум. Постоје бројне теорије и експерименти који покушавају да открију ове скривене димензије, иако научници тек треба да пронађу убедљиве доказе о њиховом постојању.

Научници остају посвећени истраживању ових мистериозних феномена како би боље разумели основе наше стварности и можда открили врата у друге димензије.



Коментари