КИНЕСКА МЕДИЦИНА – КАКО СУ ПОВЕЗАНИ ОРГАНИ И ЕМОЦИЈЕ КОЈЕ ИМАМО

ОРГАНИ И ЕМОЦИЈЕ

Традиционална кинеска медицина објашњава какву везу имају унутрашњи органи и емоције. 

Ако примети да има танушан глас, лекару је јасно да је пацијенту енергија плућа на ниском нивоу. Црвене очи му указују на ватру из јетре, а жутило у лицу на недостатак крви и енергије слезине.

Ако жена не може да остане у другом стању, процењује се енергија левог и десног бубрега.

Традиционална Кинеска медицина – како су повезани органи и емоције које имамо

 


 Према кинеској медицини, основни узрок болести су емоције, а сваки орган има своју емоцију.

За плућа се везује туга, за јетру бес, за бубреге страх, за желудац брига. Сваки орган има и свој укус. Плућа воле зачињено и љуто, јетра кисело, слезина слатко, а бубрези слано. Органи, сматрају кинески лекари, имају и свој енергетски правац.

Енергија се назива чи и зависи од крви, па лекари кинеске медицине кажу да је крв мајка енергије, а енергија газда крви.

 ПРОЛЕЋЕ ЈЕ ВРЕМЕ ЈЕТРЕ

 – Бубрези су у кинеској медицини један од најважнијих органа јер представљају основу јина и јанга и један су од важних енергетских центара нашег тела. Везани су за коштано-зглобни систем, слух и страхове. Лечењем бубрега утичете на све ове системе. Јетра је везана за крв, у њој се крв складишти и углавном се увек третира код поремећаја менструалног циклуса код жена – објашњава др Ана Жикић, лекар традиционалне кинеске медицине и сарадник у ординацији „Холитимед“.

Како у кинеској медицини сваком годишњем добу одговара по један орган, елемент и покрет у природи, тако су за пролеће везани јетра, дрво и ветар.

– У јетри живи ветар, а он се понекад испољава у облику свраба, главобоље, вртоглавице. Једна од најзначајнијих функција јетре јесте обезбеђивање несметаног протока енергије кроз наше тело, али и протока мисли. Ако је јетра у хармонији, не би требало да има стреса и притиска. Људи са здравом јетром су смирени, врло лако доносе одлуке и добри су лидери.

Ако је јетра у стању стагнације, опструкције или у њој постоји ватра (један од синдрома у кинеској медицини), отежан је проток енергије кроз јетру, али и кроз тело, што се манифестује као низ физичких и емоционалних проблема – наводи др Ана Жикић.

Наша саговорница каже да су неки од првих знакова дисхармоније јетре везани с љутњом, бесом, охолошћу, озлојеђеношћу, тврдоглавошћу, насиљем… Ако те емоције нису исказане, уз могућност промене, онда оне могу довести до депресије или честих промена расположења. Постоји и низ физичких симптома који указују на дисхармонију јетре.

– Најчешћи симптоми тог синдрома су менструални проблеми, умор, тензије, укоченост тела, бол испод ребарног лука, алергија.

 Шта све обухвата традиционална кинеска медицина

Акупунктуру: то је древни кинески начин лечења помоћу иглица које успостављају баланс у нашем организму, лече га и подмлађују

Моксибустију: подразумева загревање акупунктурних тачака запаљеним штапићима мокше. Штапићи мокше направљени су од млевене, па пресоване пелинове вуне.

Кинеску фитотерапију: уместо усредсређивања на болест коју нека биљка може да лечи, Кинези разматрају њене укупне ефекте на тело. На пример, да ли она загрева тело? Да ли изазива знојење и слично

Туину: врста кинеске масаже где се тачно утврђеним покретима ради стимулација акупунктурних тачака. Тиме се успоставља проток енергије

 Дијетологију: преписивање одређеног начина исхране према конституцији пацијента

 Чи гонг: древна кинеска вештина где се складом покрета и дисања постиже баланс ума и тела

ЧОВЕК ЈЕ МИКРОКОСМОС

Током вишевековне примене традиционална кинеска медицина развила се у јединствен и интегрални медицински систем. Због високе ефективности и могућности превенције обољења, равноправно дели место са западном медицином у кинеском систему здравствене заштите, али се с великим успехом примењује свуда у свету.

Кинеска медицина је спој заједничке примене бројних техника и теоријских поставки чији су корени у древној кинеској филозофији –таоизму. У основи овог учења је усклађеност човека с природом.

 – Постоји изрека да је човек налик микрокосмосу у оквиру макрокосмоса, и да су процеси који се дешавају у нашем телу под утицајем истих сила које владају универзумом. Зато је јако битно да човек усклади свој начин живота, исхране и понашања с природом, с годишњим добима – каже др Ана Жикић.

 РАВНОТЕЖА ПЕТ ЕЛЕМЕНАТА

Два основна концепта традиционалне кинеске медицине су холистички, целовит приступ пацијенту, и одређивање третмана који је базиран на диференцијацији симптома. Лекар кинеске медицине пацијенту ће поставити питање о његовој конституцији, начину живота и физичким симптомима.

– Једно од најважнијих правила кинеске медицине јесте – лечити узрок, а не само последице обољења. Зато понекад овај начин лечења захтева време, али и потпуну промену ранијег начина живота – истиче наша саговорница.

Основне теорије накојима је базирана кинеска медицина су: теорија јина и јанга, чија и крви, теорија пет елемената, систем меридијана и колатерала.

 Основне целине коју она обухвата су: акупунктура и моксибустија, кинеска фитотерапија, туина (кинеска масажа), дијетологија ( принципи исхране) и чи гонг, древна кинеска вештина где се складом покрета и дисања постиже баланс ума и тела).

Рецимо, теорија „Пет елемената“ је школа кинеске медицине која се највише практикује у Америци. Лекари ове школе постављају дијагнозу утврђујући у којем односу се у пацијентовом телу налазе основни елементи, земља, ватра, вода, ваздух и метал.

Они сматрају да се здравље враћа ако се поново успостави равнотежа ових елемената.


Коментари