KARANFILIĆ
Upotreba, recepti i lekovita svojstva
Karanfilić (lat. Naziv Syzygium aromaticum), takođe nosi naziv i Clavus, što u prevodu znači ekser, a sve to zato što i svojim oblikom ima sličan izgled.
Poreklom je sa Indonezijskih ostrva začina, odnosno severni Moluk. Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanci, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi. Karanfilić su zapravo nezreli , neotvoreni cvetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta. Dok su sveži ružičasti su, a osušeni menjaju boju u rđavo – smeđu. Dužine su 12-16 mm i nalikuju ekserima ( na lat. se i naziva clavus, što znači ekser). Stabljike završavaju istaknutim četvorodelni cvetnim pupoljcima.
Miris im je topao, opor i aromatičan, a ukus slatkasto – trpak i vrlo jak. Prvi put se spominje u kineskim zapisima još 400. g.p.n.e. Rimljani su upoznali ovaj vredan začin preko arapskih trgovaca. Karanfilić je kod nas najviše poznat kao začin. Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna lekovita svojstva. Tradicionalni kineski lekari koriste klinčić od davnina u lečenju probavnih smetnji, proliva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. Indijski ajurvedski iscelitelji njime leče disajne i probavne tegobe. Srednjovekovni nemački travari smesom klinčića borili su se protiv gihta. Rani američki lekari koristili su ga za lečenje digestivnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lekovima kako bi bili ukusniji. Oni su napravili i ulje od klinčića , kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju.
Klinčić se koristi gotovo širom planete Zemlje, ima puno načina na koji se može koristiti i ima status jednog od najtraženijih začina.
Karanfilić - sadržaj
U sebi sadrži puno korisnih stvari. Koristan je za zdravlje kao lek protiv dosta bolesti. Najbitniji, a ujedno i glavni sastojak karanfilića je eugenol. Eugenol ima najbitnije svojstvo, on se koristi kao protivupalno sredstvo. Pored njega u sebi ima i minerale: kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor, mangan, selen. Bogat je i vitaminima, među kojima ima najviše vitamina C, B6, E, K, forlnom kiselinom, riboflavinom i niacinom.
Upotreba karanfilića
Klinčić slobodno možete upotrebljavati u ishrani kao začin, u vidu mlevenog karanfilića ili kao eterično ulje od karanfilića. Pored toga ima i lekovita svojstva, pomaže pri lečenju određenih problema kako spoljašnjih tako i unutrašnjih, a smatraju i da je afrodizijak za muškarce.
Lekovita dejstva karanfilića
Postoji dosta slabosti i bolesti koji se javljaju kod ljudi. Karanfilić (Syzygium aromaticum) je prirodni lek, koji se može upotrebljavati za otklanjanje nekih problema sa našim organizmom. Od davnina se koristi u narodnoj medicini, za njegova korisna svojstva znalo se vekovima unazad. Danas možete sebi pomoći tako što ćete uvrstiti ovu biljku u svoj jelovnik kao začin ili sebi napraviti čaj, ulje ili tinkturu od karanfilića. Ako imate sledeće probleme, karanfilić Vam može pomoći da smanjite bol ili je otklonite u potpunosti.
Koristi se za:
• Lečenje nesanice i problema sa snom
• Regulisanje šećera u krvi
• Smanjuje mučninu i šanse za povraćanje
• Pomaže radu jetre
• Leči upalu usne šupljine i grla
• Protiv upala i
• Smanjuje bol na određenim delovima tela
Karanfilić kao pomoć sa zuboboljom i lošim zadahom
Ova biljka Vam može pomoći kada imate problema sa lošim zadahom odnosno neprijatnim mirisom koji dolazi iz Vaših usta. Ima takođe i analgetička dejstva, posebno se to pokazalo kod osoba koje imaju probleme sa zuboboljom. Neki stomatolozi, još odavno, klinčić koriste za dezinfekciju zuba pre operacije, a sve to zbog izuzetno dobrog antibakterijskog dejstva.
Kako ga koristiti? Jednostavno je, stavite klinčić na svoje desni, što bliže možete bolnom području, odnosno zubu sa kojim imate problema. Zadržite ga na tom području neko vreme. Ulje koje se ispušta iz karanfilića brzo će upiti naše desni i desiće se smanjenje bola i trenutno olakšanje, koje ćete osetiti vrlo brzo. Ne možete definitvno rešiti problem zubobolje, ali zato možete smanjiti bol koji trpite i to Vam dodatno olakšava. Naravno posetite svog zubara da biste otklonili ovaj problem i da biste se definitivno rešili zubobolje.
Karanfilić za negu kože
Što se nege kože tiče, karanfilić je ovde takođe pronašao svoju primenu. Neguje kožu, i daje joj lepši izgled. Pogodan je za upotrebu i mazanje po licu. Dovoljno dobro se pokazao kao rešenje za akne, u kombinaciji sa limunom i medom.
Karanfilić za mršavljenje
Stimuliše rad probave tako što reguliše rad celog probavnog trakta, pomaže u varenju hrane, jača imunitet, ubrzava naš metabolizam i dodatno poboljšava cirkulaciju. Njegovom upotrebom smanjuje se mogućnost javljanja mučnine, nadimanja i stomačnih tegoba. Za topljenje masnih naslaga i sala, možete ga koristiti u kombinaciji sa đumbirom i cimetom.
Recept za mršavljenje je vrlo jednostavan i brz za spremanje sve što nam je potrebno su:
• 30 gr karanfilića
• 30 gr đumbira
• 30 gr cimeta
Sve što trebate da uradite je da u jednoj posudi pomešate sve ove sastojke. Uzimajte pola sata pre doručka jednu kašiku mešavine koju ćete razmutiti u 1-2 dl vode.
Nije preporučljivo koristiti ovu terapiju duže od 30 dana, pa zato vodite računa o tome kada ste počeli da je uzimate. Prekoračenje roka može izazvati određene zdravstvene probleme.
Karanfilić za parazite
Karanfilić deluje kao antimikrob, ubija bakterije i parazite koji se nalaze u probavnom traktu. Ako koristite umerenu dozu možete smanjiti probleme sa nadutošću i grčevima, koji nekad mogu biti baš česta pojava. Ulje od karanfilića je dosta korisno za ubijanje parazita u telu, zbog tog svojstva našao se u antiparazitnom programu dr Hilde Clark, koji je nadaleko poznat u svetu. Delotvoran je na neke vrste gljivica, među kojima je i Kandida, a takođe može biti koristan i za streptokoke i stafilokoke.
Čaj od karanfilića
Ovaj čaj se može upotrebljavati ukoliko imate problem sa varenjem. Priprema je jednostavna i nije zahtevna. Potrebni sastojci za pravljenje ovog čaja su:
• 2 ili 3 karanfilića
• 2,5 dl ključale vode
Karanfiliće prelijte sa 2,5 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji nekih 15-ak minuta. Zatim procedite u staklenu flašu. Preporučuje se da upotrebljavate ovaj čaj 2-3 puta u toku dana.
Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića , pomešanih sa vodom , zaustaviće povraćanje , a infuzija – mučninu .
Eterično ulje klinčića efikasno je protiv mnogih bakterija i parazita . Karanfilić sadrži eugenol , kariofilen i tanin , koji imaju jaka antimikrobna svojstva .
Te materije putuju krvotokom ubijajući sićušne parazite, njihova jajašca i larve. Upravo zbog toga klinčić je neizostavan deo poznatog antiparazitnog programa dr.Clark .Ispiranje usne duplje razređenim uljem ili žvakanje pupoljaka karanfilića ublažava grlobolju .Japanski naučnici otkrili su da , poput mnogih začina , klinčić sadrži antioksidanse koji pomažu sprečiti oštećenje ćelija koje može rezultirati rakom . Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visokog nivoa fenolnih jedinjenja .
Karanfilić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Ima pozitivne efekte na želudačnu sluzokožu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, deluje protiv povraćanja i nadutosti te uopšteno podstiče pravilan rad probavnog sistema. Stomatolozi su u prošlosti koristili ulje klinčića kao oralni anestetik. Takođe su ga koristili za dezinfekciju korenskih kanala zuba. Ulje karanfilića još je uvek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha. U narodu se smatra da otapanje celih karanfilića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.
U svrhu lečenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.
Možete napraviti i ukusan i lekovit čaj od karanfilića i cimeta. U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 celih karanfilića. Kuvajte 15 minuta, a zatim procedite. Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.
Efikasan je protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i Candidu, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka. Koristite ga u čaju i drugim napicima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno uticali na svoju probavu i jačanje imuniteta.
Prirodni afrodizijak
Karanfilić je i poznati prirodni afrodizijak.
Način upotrebe:
Popijte dve šolje čaja od karanfilića svaki dan ili uzimajte dve kapsule klinčića u prahu dva puta dnevno.
Čaj od karanfilića napravite na sledeći način:
2-3 klinčića prelijte sa 2,5 dcl vruće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta, da odstoji. Nakon toga, čaj procedite i popijte.
Rastvara opasne krvne ugruške
Naučno je potvrđeno da je karanfilić među najzdravijim začinima sveta zbog svojih antioksidativnih svojstava. Postoje i dokazi da određeni spojevi u klincicima deluju kao antihistaminici. To je jedan od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. Danski su istraživači otkrili karanfilić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače delovanje od aspirina, koji je mnogima deo terapije u lečenju visokog pritiska i povišenog holesterola u krvi.
Uništava rak dojke
Eugenol, glavno eterično ulje u klincicima, ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje sprovedeno u laboratorijskim uslovima. U drugom istraživanju, u kojem je EUGENOL davan miševima, usporio je rast ćelija raka dojke za 78 posto za samo četiri nedelje. Nedavna istraživanja su potvrdila njegovu moćnu aktivnost i protiv drugih vrsta karcinoma - prostate, pluća, grla i kože. Indija je jedna od zemalja sa najvišom potrošnjom klinčića pa nije slučajno da je u toj zemlji stopa raka dojke za 75 posto niža nego u Evropi i u Sjedinjenim Državama.
Karanfilići su stoga vrlo zdrav dodatak uravnoteženoj ishrani zasnovanoj na organskom voću i povrću.
Ruski napitak protiv gripa i upale grla
Naučnici su potvrdili delotvornost ovog ruskog narodnog napitka protiv prehlade i upale grla.
Sastojci:
2 dcl tople vode
1 kašičica svežeg rendanog rena
1 kašičica mlevenih karanfilića
1 kašičica meda
U čaši tople vode pomešajte sastojke i lagano pijte. Povremeno promešajte, da se ren ne slegne.
Lekovito kuvano vino
Skuvajte 4 dcl crnog vina s 2 dcl vode. Dodajte 2 karanfilića, komadić vanile, 3 anisa, sušenog đumbira (koliko stane na vrh noža) i meda po želji. Ovaj topli napitak podići će vaš imunitet, pomoći kod probavnih problema, zaštititi vas od gripa i prehlade.
Testirajte svoj karanfiliić
Da biste proverili kvalitet klinčića, ubacite ga u čašu vode. Ako pluta vertikalno, dobar je - plutanje je znak da sadrži kvalitetna i lekovita ulja kojima duguje svoju delotvornost i popularnost. Ako pluta horizontalno ili potone u čaši, to je znak da ga ne treba koristiti.
Karanfilić u kulinarstvu
Osim što je neizostavan začin za zimi popularno kuvano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela. Bogato začinjeni kolači, keks, pudinzi ili slatki hlebovi neretko u svom receptu sadrže karanfilić u kombinaciji sa cimetom, a katkad i đumbirom. Klinčić izvrsno povezuje ukus jabuka i krušaka pa se koristi u pripremi pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom na to da je njegov ukus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuvanju postepeno i pažljivo dozirati. Celoviti klinčići ukusni su u supama od graška i pasulja ili zapečenom pasulju s čilijem, gde njihova snažna, jetka mirisna karakteristika daje punoću ukusa. Isto tako, u očišćenu glavicu luka može se utisnuti nekoliko celih karanfilića pa dodati pirinču prilikom pirjanja.
Klinčić je prisutan u mnogim kombinacijama začina, npr. u mešavini za kiseljenje povrća ili u mešavini začina za pečenje. Najbolje ga je kupovati u celovitom obliku, jer pakovane u prahu brzo gubi ukus, ai njegova lekovita svojstva propadaju. Cele klinčiće se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana, a mlevene unutar šest meseci. Budući da je vrlo čvrste strukture, teško ga je usitniti pa se savetuje samleti ga u mlinu za kafu. Sprema se u zatvorene posude i drži na suvom i tamnom mestu. Svežinu začina moguće je produžiti čuvanjem u frižideru.
Mere opreza:
Trudnice i dojilje ne bi smele koristiti klinčić.
Klinčić ne smete koristiti niti dve nedelje pre bilo koje operacije.
Naučno je potvrđeno da je karanfilić među najzdravijim začinima sveta zbog svojih antioksidativnih svojstava
Pažnja!
Karanfilić je moćan i po svom ukusu, ali po svom dejstvu. Nekoliko stvari morate imati na umu kada dodajete karanfilić u svoje recepte.
Interakcije sa lekovima – Eugenol ponekad može uticati na lekove kao što je varfarin. Ako ste na lekovima za razređivanje krvi, izbegavajte da konzumirate ulje karanfilića ili čaj od karanfilića. Ipak je relativno sigurno konzumirati manje količine karanfilića kao začin.
Hipoglikemija – Karanfilić takođe može uticati na nivo šećera u krvi. Kod ljudi sa dijabetesom, eugenol može smanjiti nivo glukoze u krvi na siguran nivo. Međutim, u prekomernim količinama karanfilić može izazvati hipoglikemiju, pa bi se o načinu I koriđenju karanfilića trebalo posavetovati sa lekarom.
Toksičnost esencijalnog ulja – Eterično ulje karanfilića sadrži mnogo veću dozu eugenola nego celi ili mleveni karanfilić. Konzumacija čistog ulja može biti toksična i dovesti do simptoma kao što su vrtoglavica ili čak koma.
Savet za upotrebu
Da biste zadržali jak ukus, kupite cele karanfiliće i držite ih u hermetički zatvorenim posudama. Ako su vam je potreban mleveni karanfilić, sameljite samo potrebnu količinu. Čaj od karanfilića možete da napravite i ako ste zainteresovani za jaču aromu karanfilića: Sameljite kašičicu karanfilića. Ostavite prah u ključaloj vodi tri ili četiri minuta. Procedite i ostaće vam bogat ljuti ukus čaja savršenog za zimske mesece.
Korisno,poučno,vredi svakog slova.
ОдговориИзбриши